De Beste Airconditioners
6 Veel voorkomende problemen met airconditioners en hoe ze te verhelpen

6 Veel voorkomende problemen met airconditioners en hoe ze te verhelpen

Geplaatst door 21-01-2023 17:42 door Sophie Jacobiatus

Airconditioning is een uitkomst tijdens de hete zomermaanden, zodat we onze huizen kunnen afkoelen en kunnen genieten van aangename temperaturen. Helaas kunnen ze ook vaak problemen veroorzaken. Als je airconditioner niet goed werkt, weet je misschien niet meer wat je moet doen. Om je te helpen zijn hier 6 van de meest voorkomende problemen met airconditioners en hoe je ze kunt oplossen.

  1. Blaast geen koele lucht: Als je airconditioner wel draait maar je huis niet koelt, kan het een verstopt filter zijn of een lage koelmiddelvulling. Om dit op te lossen moet je er eerst voor zorgen dat het luchtfilter schoon is en dan het koelmiddelniveau controleren.

  2. Gaat niet aan: Als je airconditioner niet aangaat, kan het een gesprongen stroomonderbreker of een defecte thermostaat zijn. Controleer om dit op te lossen eerst de stroomonderbreker en kijk dan of je thermostaat goed is ingesteld en reageert op aanpassingen.

  3. Lekkend water: Als je merkt dat er water uit je airconditioner druppelt, is dat waarschijnlijk te wijten aan een verstopte condensafvoer. Om dit te verhelpen moet je de afvoerleiding opsporen en met een afvoerreiniger alle ophopingen verwijderen.

  4. Ongewone geluiden: Als je AC vreemde geluiden maakt, kan dat komen door verstopte luchtkanalen of een defecte ventilator. Controleer om dit te verhelpen eerst je luchtkanalen op verstoppingen en als die er niet zijn, probeer dan de ventilatormotor te vervangen.

  5. Slechte luchtstroom: Als je airconditioner wel draait maar de kamer niet koelt, kan dat komen door een verstopte condensorspoel. Om dit op te lossen schakel je je apparaat uit en maak je vervolgens de buitenste condenserspoel en de omgeving daarvan schoon.

  6. Onaangename geuren: Als er een onaangename geur uit je AC komt, is dat waarschijnlijk te wijten aan schimmel of schimmelvorming. Gebruik een schimmel- en meeldauwverwijderaar om dit probleem op te lossen.

Hoewel dit de meest voorkomende problemen bij het oplossen van problemen zijn, is het altijd het beste om een deskundige te raadplegen voordat je zelf probeert een airconditioner te repareren. Met het juiste gereedschap en kennis kun je ervoor zorgen dat je airconditioner zo efficiënt mogelijk werkt voor je huis of werkplek.