De Beste Airconditioners
Doe-het-zelf airconditioner onderhoud: Eenvoudige tips om je apparaat in goede conditie te houden

Doe-het-zelf airconditioner onderhoud: Eenvoudige tips om je apparaat in goede conditie te houden

Geplaatst door 06-10-2022 09:09 door Rianne Wesselink

We zijn in de zomermaanden afhankelijk van airconditioners om het koel te houden. Helaas hebben deze apparaten regelmatig onderhoud nodig, anders kunnen ze kapot gaan en je huis heet en oncomfortabel achterlaten. Een zomer doorworstelen met een kapotte airconditioner kan stressvol zijn, dus is het essentieel om je apparaat in goede conditie te houden.

Gelukkig is het met een paar eenvoudige doe-het-zelf tips gemakkelijk en goedkoop om je airconditioner te onderhouden. Het belangrijkste is om het luchtfilter regelmatig te vervangen. Controleer de instructies van de fabrikant om te bepalen hoe vaak dit moet gebeuren, maar meestal is dat minstens om de 1-3 maanden. Het schoonhouden van het filter is belangrijk voor een efficiënte werking en helpt de opbouw van stof en vuil in het apparaat te voorkomen.

Een andere regelmatige taak is het inspecteren van de buitencompressor unit. Zorg ervoor dat planten, struiken of andere voorwerpen op minstens 2 meter afstand van de unit blijven en controleer op eventuele schade aan de vinnen. Als deze verbogen of verstopt zijn, maak ze dan recht met een vinnenkam of gebruik een tuinslang om voorzichtig het vuil weg te blazen.

Tijdens de heetste delen van de zomer kan je airconditioner continu draaien. Dit kan de unit belasten, dus is het een goed idee om de buitenunit eens per maand schoon te maken. Haal de stekker uit het stopcontact en spuit de lamellen van de spoel af met een tuinslang om aangekoekt vuil en ander vuil los te maken.

Eenmaal per jaar de buitenkant van de unit afspuiten met een tuinslang kan helpen bij het verwijderen van vuil, puin en andere verontreinigingen die de prestaties kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je niet te hard spuit en dat je het water niet rechtstreeks op de compressor richt.

Door deze eenvoudige doe-het-zelf tips voor airco-onderhoud te volgen, kun je ervoor zorgen dat je apparaat optimaal functioneert en onverwachte storingen of dure reparaties voorkomt. Regelmatig onderhoud leidt tot lagere energiekosten en verlengt de levensduur van het apparaat.