De Beste Airconditioners
Een gids voor het kiezen van de juiste maat airco voor je huis

Een gids voor het kiezen van de juiste maat airco voor je huis

Geplaatst door 01-03-2023 12:07 door Sophie Jacobiatus

Of je nu een bestaande airconditioner vervangt of een nieuw huis betrekt, het kiezen van de grootte van een airconditioner voor je huis kan ontmoedigend lijken. Gelukkig zijn er nu enkele eenvoudige hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen beslissen welke maat het beste bij je behoeften past. In deze blogpost geven we je een gids voor het kiezen van de juiste maat airconditioner voor je huis.

Eerst en vooral moet je rekening houden met de grootte van je ruimte. Airconditioners moeten de grootte hebben van de vierkante meter van de ruimte die ze zullen koelen. Als je kamer of huis aanzienlijk groter is dan het vermogen van de airconditioner, dan zal deze niet voldoende zijn om de ruimte te koelen en extra hard moeten werken, met hogere energiekosten tot gevolg. Aan de andere kant zal een te kleine airco de ruimte niet voldoende kunnen koelen.

De volgende stap is het berekenen van het aantal ramen in de kamer. In het algemeen kun je verwachten dat elk raam ongeveer 10% toevoegt aan de belasting van de kamer. De ramen die je wilt tellen zijn die welke direct aan zonlicht zijn blootgesteld, want dit beïnvloedt de hoeveelheid warmte die de kamer binnen kan komen. Als een raam bijvoorbeeld op het zuidwesten ligt, komt er meer warmte de kamer binnen dan bij een raam op het noordoosten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het soort isolatie in je huis en het klimaat waar je woont. Voor huizen met voldoende isolatie, en voor wie in een droog klimaat woont, kun je waarschijnlijk een toestel kopen met een iets lagere BTU-capaciteit. Aan de andere kant zal een huis zonder voldoende isolatie, of een huis in een warm en vochtig klimaat, een airconditioner met een grotere capaciteit nodig hebben.

Tenslotte moet je kijken naar het type airconditioner dat je overweegt. De meeste airconditioners zijn er in raamunits of centrale systemen, die beide verschillende capaciteiten en eigenschappen hebben die je moet overwegen. De meeste raamunits hebben een capaciteit van 8.000-10.000 BTU, terwijl centrale systemen meestal variëren van 30.000 tot 60.000 BTU.

Kortom, het kiezen van de juiste maat airconditioner voor je huis is belangrijk, maar het hoeft geen stressvol proces te zijn. Als je rekening houdt met de grootte van je ruimte, het aantal ramen, de isolatie en het klimaat van je huis, en met het type airconditioner dat je overweegt, dan zou je in staat moeten zijn om een weloverwogen beslissing te nemen over welk formaat het beste voor je is.