De Beste Airconditioners
Wat betekent SEER bij airconditioners?

Wat betekent SEER bij airconditioners?

Geplaatst door 22-06-2022 14:58 door Rianne Wesselink

De term SEER staat bij airconditioning voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. Het is een maat voor de efficiëntie van een airconditioningsysteem, geëvalueerd over een typisch koelseizoen.

Hoe hoger de SEER-waarde van een systeem, hoe efficiënter het is. Het wordt berekend door het totale koelvermogen in BTU's (British Thermal Units) te delen door het totale elektriciteitsverbruik in wattuur. Een airconditioningsysteem met een hogere SEER-waarde kost over een langere periode minder, omdat het minder energie nodig heeft om een ruimte te koelen - waardoor je geld bespaart op je energierekening.

In de Verenigde Staten moeten airconditioners van na 1992 voldoen aan een SEER-waarde van 13, wat nog steeds als laag rendement wordt beschouwd. Als je zoveel mogelijk energie wilt besparen, moet je kijken naar systemen met een hogere SEER-waarde. De hoogste SEER-ratings kunnen variëren tussen 18 en 24 of zelfs hoger, afhankelijk van het systeem.

De installatie is ook belangrijk wanneer je kijkt naar SEER-waarden, want een verkeerde installatie kan leiden tot een lager rendement, zelfs bij een systeem met een hoge SEER-waarde. Voor een maximaal rendement moet je een erkend installateur raadplegen om je te helpen het juiste systeem te vinden en het goed te installeren.

Als het gaat om SEER-waarden, is het belangrijk om je huiswerk te doen en te overleggen met een bevoegd technicus om het beste systeem voor jouw behoeften te bepalen. Een hogere SEER-waarde betekent hogere initiële kosten, maar de besparingen op energie kunnen na verloop van tijd flink oplopen. Investeren in een airconditioningsysteem met hoog rendement is een slimme zet - het is energiezuiniger en het kan helpen om de temperatuur in je huis tijdens de hete zomermaanden constant aangenaam te houden.